Stäng fönster Åre kn, MÖRVIKEN 2:24 M.FL. LÄKARVILLAN

Historik
Den s.k. Läkarvillan i Mörviken i centrala Åre uppfördes 1908-12 av byggmästaren Sven Sahlin, vilken sannolikt också gjort ritningarna, och såldes 1926 av till Svenska Läkaresällskapet, som där drev pensionat. Villan är uppförd av brunfärgat timmer i två våningar och består av två byggnadskroppar: en lägre och smalare samt en högre och bredare med öppet loft vid ena kortänden. Båda långsidorna har ingångar med verandor, huvudingången med pulpettak, köksingångens med sadeltak. Fönstersnickerierna är vitmålade och flera fönster har blyspröjsade rutor. Ursprungligen var taket torvtäckt men är nu klätt med plåt. Läkarvillan är ett välbevarat exempel på det tidiga 1900-talets villaarkitektur i fornnordisk och nationalromantisk anda. Även interiören med tidstypiska snickerier bevarar sin ursprungliga karaktär.
Till anläggningen hör också en f.d. uthusbyggnad, numera bostad, av rödfärgat trä under tegeltak.