Stäng fönster Sölvesborg kn, VALJE 1:38 VALJE GÅRD

Historik
Egendomen Valje gård tillhörde under medeltiden ärkebiskopen i Lund och ingick sedan slutet av 1700-talet-1995 i Trolle-Ljungby fideikomiss. Sistnämnda år försåldes byggnaderna med en avstyckad del kring själva bebyggelsen till den nuvarande ägaren.
Enligt en lantmäterikarta från 1753 bestod byggnaderna på Valje av en fyrlängad gård av traditionell sydsvensk typ. På samma karta finns den nuvarande herrgården inritad och benämns då "Nya Herrgården". På en karta från 1771 är den gamla gården riven och herrgårdsplanen fullt uppbyggd med allé mot landsvägen i norr.
1995 har en varsam renovering av byggnaderna påbörjadts under antikvarisk ledning av länsstyrelsen och Blekinge läns museum.
Huvudbyggnaden, envåningsbyggnad i sten, uppförd kring 1750 och renoverad under 1800-talet första hälft, då bl.a. vinden inreddes och byggnaden försågs med brutet, tegeltäckt tak.
Byggnaden är uppförd som en större salsbyggnad. Ytterväggarna är putsade och sedan gammalt gult infärgade med järnvitriol. Interiört är bottenvåningen mycket välbevarad med planlösning, snickerier, stuckaturer m.fl. detaljer från 1700-talets mitt och senare del i behåll.
Västra flygeln - Kokhuset - är uppfört under 1700-talets senare del i tegel under brant, tegeltäckt sadeltak. Interiört har vissa förändringar gjorts under 1900-talet, men vissa snickeridetaljer, kakelugn, bakugn m.m. finns i behåll.
Östra flygeln - Gästvillan - sannolikt uppförd kring 1800-talets mitt i romantiserad stil, delvis i korsvirke med tegelfyllningar, delvis helt i tegel och med falskt korsvirke. Tegelytorna är slätputsade och avfärgade i gult. Huset har korsformad plan med fyra ingångar. En av ytterdörrarna är från gustaviansk tid och troligen återanvänd från den tidigare flygelbyggnaden som revs i samband med uppförandet av denna.
Interiört finns snickerier, dörrar, kakelugnar m.m. till stor del bevarade från byggnadstiden.
"Gamla huset", troligen en 1600-talsbyggnad flyttad hit från Kristianstad kring 1760, då gården ägdes av dåvarande borgmästaren där.
Byggnaden är uppförd på en hög källarfot i murad gråsten. Den närmast kvadratiska byggnaden är byggd i korsvirke med tegelutfyllningar, spritputsad och gulfärgad. Tidigare har huset varit slätputsat och avfärgat i vit-grått. Flera 1700-tals detaljer finns i behåll, bl.a. fönstrens näbbeslag och krokar och hakar som visar att huset en gång haft fönsterluckor. Även interiört finns flera ålderdomliga detaljer bevarade, t.ex. dörrar och snickerier.
Ekonomibyggnad, uppförd kring sekelskiftet 1900.
Ekonomibyggnad, uppförd i tegel kring 1800-talets mitt.