Stäng fönster Boxholm kn, LILJEHOLMEN 1:5 LILJEHOLMENS HERRGÅRD

Historik
Liljeholmen, belägen vid stranden av sjön Sommen, fick sitt namn vid början av 1650-talet, då gården bebyggdes av Christer Lillie. Under 1700- och 1800-talen företogs omfattande ombyggnationer. Huvudbyggnaden torde dock redan från början ha varit en timrad envåningsbyggnad med en kvadratisk utbyggnad i två våningar med tornhuv på entrésidan. Det nuvarande säteritaket tillkom vid början av 1700-talet. Flygeln, uppförd i timmer med sexdelad plan, är troligen från 1700-talets början, och vid sjön ligger en utsiktspaviljong från 1800-talet. Huvudbyggnaden bevarar rika tak- och väggmålningar från 1700-talets början i salen och förstugan, samt målad väggdekor från gustaviansk tid i ett av de mindre rummen. I det nordöstra hörnrummet finns väggmålningar av papp, utförda av Herman Norrman.