Stäng fönster Sundsvall kn, KUNGSNÄS 1:35 SELÅNGERS KYRKA

Historik
Selånger kyrka ligger på en ås ca 5 km väster om Sundsvall i gammal kulturbygd där det omkring 1000-talet fanns en segelbar havsvik, numera sankmark och Bergsåkerssjön. Selånger var då ett religiöst, administrativt och kommersiellt centrum. Den medeltida kyrkoruinen återfinns idag på flack mark längre ifrån vattendraget, intill den utvidgade kyrkogården.

Vägen från Bergsåker till Kungsnäs och Töva skär genom kyrkomiljön och delar den gamla och den nya kyrkomiljön. Den något oregelbundna nya kyrkotomten ligger i ett höjdläge ett par hundra meter norr om den medeltida kyrkoruinen.

På andra sidan vägen i sydost ligger den tvåplan stora prästgården med utvändig gulmålad träpanel. En mindre byväg leder upp mot den nya kyrkan från öster, passerar söder om bogårdsmuren, som mot söder och öster också fungerar som stödmur - i öster rejält hög p g a nivåskillnaderna - och viker av upp mot väster. Strax nordväst om kyrkan ligger det putsade församlingshemmet från 1950-talet, strax söder om en äldregråmålad sockenstuga från ca 1850 och några timrade rödmålade fd kyrkstallar magasin/garagebyggnader. I nordväst finns också ett par timrade fd kyrkstallar/uthus.

Selångers kyrka uppfördes åren 1780-81 efter ritningar av Olof Tempelman. Byggmästare var Daniel Lundqvist från Gävle och svärsonen Johan Christoffer Loell, vilken ledde arbetet. De fick strax efter också uppföra Torps kyrka av samme arkitekt.