Stäng fönster Gällivare kn, VAHTJER 1 GÄLLIVARE GAMLA KYRKA

Historik
Gällivare gamla kyrka är belägen i ett skogsområde i en utkant av en senare uppvuxen tätort. Kyrkan uppfördes 1746-1747 och är ortens äldsta byggnad. Den benämndes från början Fridrich efter Fredrik I. En folklig benämning är "ettöreskyrkan". Under senare tid används även namnet Lappkyrkan.
Väggarna är av brädfodrat timmer och står under spåntäckt sadeltak. De äldsta består av långhuset och det rakavslutade koret i öster som är av samma höjd och bredd samt den vidbyggda sakristian i norr. 1753 uppfördes en korsarm i söder under ledning av den finländske byggmästaren Hans Biskop och vapenhus i söder. 1779 byggdes vapenhuset i väster. Även interiören är panelklädd och den har ett plant tak. Gällivare nya kyrka byggdes 1882 överfördes altartavlan och andra prydnader dit och den gamla kyrkan fick förfalla. 1901 gjordes viss upprustning. På altartavlans plats upptogs ett fönster. En genomgripande restaurering verkställdes 1963 under ledning av Nils Arne Rosén varvid kyrkan fick ny inredning. Träskulpturerna av Åke Sundquist på altaret framställer Kristus och två bedjande samer.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1997-2000. Texten reviderad vid inskrivningen 2003.