Stäng fönster Eksjö kn, BORGEN 2 STORA TORGET, BORGEN 2

Historik
STORA TORGET - Stora Torget har i huvudsak behållit den utformning det fick efter en brand 1857. Den förhållandevis stora torgytan utgör en övergång mellan den medeltida stadsplanen i norr och rutnätsplanen i söder. Torget avgränsas i norr av den äldre trähusbebyggelsen som, med sina smala krokiga gator, bildar en närmast sluten vägg åt norr. Den södra stadsdelens sammanbyggda husrad sluter torget åt sydväst, medan den breda Södra Storgatans möte med Södra Kyrkogatan tillsammans med den glesa bebyggelsen i kvarteret Banken utgör en mer diffus avgränsning. I väster avgränsas torget av Rådhuset/Stora Hotellets höga och breda byggnad vars volym ytterligare förstärks av höga träd på ömse sidor. Bakom hotellbyggnaden sluttar marken nedåt.

BORGEN 2 - Fastigheten Borgen 2 omfattar fyra byggnader som alla är uppförda 1857, efter stadsbranden 1856. Byggnaderna uppfördes ursprungligen av stadsvaktmästaren Anders Hansson. År 1867 såldes fastigheten till handlaren Axel Petri som även innehade en rad kommunala uppdrag och satt i riksdagens andra kammare. I affären såldes bl.a. spannmål, garn och fotogen. Fastigheten speglar med sin bevarade bebyggelse en handelsgård i en mindre svensk stad vid mitten av 1800-talet. Byggnaderna är olika utformade beroende på funktion. Huvudbyggnaden uppfördes 1857 av timmer i två våningar med frontespis mot torget. Fasaden är reveterad. Bottenvåningens fasad mot torget är rusticerad med kvadermönstrad slätputs medan huvudvåningens fasad är slätputsad. Mellan våningarna löper en profilerad gesims. Huvudentrén har en pardörr med två speglar och ett järngaller i varje dörrblad. Butiksdörren på östra delen av torgfasaden är sentida. Över huvudentrén sitter en balkong. Sockeln är av sten och två stentrappor leder upp till respektive entré. Byggnaden har tre tunnvälvda källare. Huvudbyggnadens gårdsfasad är slätputsad och har fönster i olika format. Husets entréhall är bevarad med bröstpanel av fasspont och spegeldörrar. Bostadshuset på gården var från början avsett för gårdens drängar och butiksbiträden. Byggnaden är uppförd av timmer i två våningar med en fasad av locklistpanel. År 1924 byggdes huset om och moderniserades invändigt. Uthuset utmed Guldsmedsgränd uppfördes ursprungligen som stall, vedbod, magasin och svinbod. Byggnaden är i två plan och stommens liggtimmer är opanelat. Sockeln är av natursten. Magasinsbyggnaden uppfördes av timmer i två plan. Fasaden är klädd med locklistpanel. Under takfoten finns träluckor.

Anläggningen är byggnadsminnesmärkt sedan 1991-09-30. 1999-09-28 byggnadsminnesförklarades Stora Torget och södra delen av torgmiljön i Eksjö. Beslutet innefattar Stora Torget, fastigheten Gamla Stan 1:2, samt de kring torget belägna fastigheterna Banken 1, Borgen 1, Borgen 4 och Rådhuset 1. Se beslut under anläggningen Eksjö kn, Borgen 1, STORA TORGET, BORGEN 1 http://www.bebyggelseregistret.raa.se/anlaggning_desc.asp?id=12692

Inom skyddsområdet, Stora Torget och södra delen av torgmiljön, var sedan tidigare byggnadsminnesförklaringar utfärdade på denna fastighet, Borgen 2, samt den intilliggande fastigheten Borgen 3, den senare med beslutsdatum 1981-03-06.

KÄLLOR: Beslut - Angående byggnadsminnesförklaring av Stora Torget med kv Banken 1, Borgen 1, Borgen 4 och Rådhuset 1 i Eksjö, Länsstyrelsen i Jönköpings län, 1999-09-28. Dnr 221-3567-93
Beslut - Byggnadsminnesförklaring (Borgen 2), Länsstyrelsen i Jönköpings län, 1991-09-30. Dnr 221-288-89
Beslut - Byggnadsminnesförklaring (Borgen 3), Länsstyrelsen i Jönköpings län, 1981-03-06. Dnr 11.392-367-79