Stäng fönster Upplands-Bro kn, TIBBLE KYRKBY 18:1 HÅBO-TIBBLE KYRKA

Kyrkans romanska dopfuntscuppa antyder på att här fanns en kyrka redan vid 1100-talets slut.
Det rakt avslutade koret, daterat till 1100-talets slut, är kyrkans äldsta del. Korets mått anses tyda på att det inte var tänkt för en romansk kyrka, utan sannolikt var ett mindre kapell.

Kapellet förvandlas till sockenkyrka då ett långhus tillfogas koret under 1200-talets andra hälft. Sakristian tillfogas långhuset senare under samma århundrade eller omkring 1300 och det södra vapenhuset byggs till under 1490-talet. Det västra vapenhuset uppförs år 1797 men ändras till begravningskapell år 1915.

Kyrkan har en romansk planform i långhus och kor med tillfogad sakristia och vapenhus.

Kyrkans medeltida murar i långhus, sakristia och det södra vapenhuset är byggda av gråsten med tegel i omfattningar, valv och i det östra gavelröstet. Gavelröstets tegel är lagt i munkförband och försett med blinderingar, senare delvis ändrade i samband med en höjning av koret år 1759. Korets höjning är utfört så att korets tak har samma höjd som långhuset.

Vapenhuset i väst är uppfört år 1797 av korsvirke med tegelfyllnad, men är sänkt en våning vid ombyggnaden till begravningskapell..

Utvändigt är kyrkan sedan år 1759 spritputsad med slätputsade omfattningar, avfärgad i ljust gult med vita omfattningar och blinderingar. Taken täcks av sadeltak, med undantag för sakristians pulpettak och är sedan år 1813 lagda med enkupigt tegel. Taknockarna är försedda med vindflöjlar av järn med årtalet 1759 urstansat. Vindskivorna, av svarttjärat trä med profil i nederkant, skall ha satts upp samma år. Södra vapenhusnocken är sedan ombyggnaden år 1915 försett med ett kors.

Kyrkans har stickbågiga fönster i djupa nischer. Fönsteröppningarnas antal och storlek utfördes under 1700-talet. De brunmålade, kopplade fönsterbågarna är försedda med antikglas i blyspröjs tillkomna år 1915. Korfönstret är förstorat två gånger under 1800-talets början och är sedan år 1915 försett med järnsmidesbågar och en glasmålning signerad Yngve Lundström, tillverkad av N.P. Ringströms glasmästeri.