Stäng fönster Vetlanda kn, ALSEDA 2:18 ALSEDA KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Den ovanligt stora, sengustavianska kyrkan ligger i utkanten av samhället på en vidsträckt sluttande kyrkogård. Västtornets ingång vetter direkt mot landsvägen. På kyrkogården finns en medeltida tiondelada i gråsten med spåntak bevarad. Kyrkan byggdes 1774 av byggmästare Johan Ahlström och invigdes 1788 av biskop Olof Wallquist. Originalritningar och uppgifter om arkitekt saknas. Välbevarad exteriör, diskret förändrad interiör.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med halvrunt kor, torn i väster, sakristia i norr. Byggd i sten, slätputsad i vitt, oputsad sockel i råhuggen natursten. Kopparplåt på tak och tornhuv (före 1983 svartplåt).

EXTERIÖR - Kyrkan är nära 50 meter lång och domineras av det kraftfulla tornet, krönt av en elegant huv, vars fall bryts av ett tvärgående vitmålat murparti med urtavlor. Huven hör till de tidigaste i länet och är av Hårlemansk typ. Koret, som har fyra fönster, har separat konformat tak, något lägre än långhusets sadeltak. Sydportalens gavelkrönta vindfång tillbyggdes på 1870-talet.

INTERIÖR - Det vida kyrkorummet med sitt ljusa trätunnvalv har en klassicerande grundton. Den måttfulla dekormålning i grått och vitt från 1917 med pilastrar på väggarna och ornamentala symboler i valvet är väl anpassad till rummets karaktär. All fast inredning är hållen i olika grå nyanser med listverk i guld. Altarmålning "Korsbärandet" från 1845 av Sven Gustaf Lindblom, Kalmar. Enkel predikstol med ljudtak, troligen från samma tid. Fyra slutna bänkkvarter med fält marmorerade i grått. Svängda korbänkar. De två mittersta korfönstren tonade antikglas, övriga klarglas. Orgelfasad från 1862 av Johannes Magnusson (ev delvis ombyggd av den ursprungliga från 1788 av L Strömblad). Orgelläktare med emblem av lyra och basuner på barriären. Vapenhus med dubbla trappor till tornet.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993