Stäng fönster Uppsala kn, BÄLINGE 2:1 BÄLINGE KYRKA

Historik
Bälinge kyrka är en av de största sockenkyrkorna i Uppland. Den består av ett torn och ett långhus med stora kvadratiska korsarmar samt en sakristia. Kyrkan är ursprungligen uppförd på 1200-talet, men fick sitt nuvarande utseende på 1780-talet då den byggdes om till en klassicistisk korskyrka. Bakom den klassicistiska dräkten finns de medeltida murarna kvar i tornet och långhuset. Kyrkan förlängdes åt öster redan på 1300-talet och kom senare under medeltiden att förses med korsarmar och ett vapenhus. På 1400-talet försågs den med valv och med kalkmålningar.

Kyrkogården omges i väster och norr av en putsad, spåntäckt bogårdsmur. I söder är den avgränsad med en gråstensmur, delvis kallmurad. I öster finns en häck. Entrén i väster har en ståtlig omfattning med höga, putsade grindstolpar och en smidesomfattning krönt av en förgylld krona. Grindarna är även de av smidesjärn. Denna klassicistiska komposition har säkerligen tillkommit i samband med kyrkans ombyggnad på 1780-talet liksom den putsade bogårdsmuren. Det är dock sannolikt att delar av den medeltida bogårdsmuren ingår i den befintliga. Norra muren har två ingångar försedda med kraftiga, runda, putsade grindstolpar och smidesgrindar.. Kyrkogården har många stora lövträd och en trädkrans av lönn och lind varav den västra trädkransen dock är nedtagen under senare år. En utvidgning åt öster skedde omkring år 1920. Minneslunden på sydöstra delen av kyrkogården anlades på 1980-talet. Det finns gott om äldre gravvårdar från 1800-talet och 1900-talets början. Vid kyrkans kor finns det några gravvårdar, varav en järnhäll, från 1700-talet. Norr om tornet står en runsten uppställd som tidigare fanns i södra bogårdsmuren.