Stäng fönster Östersund kn, BÖRÖN 4:1 OL-SVENS

Historik
Gården Ol-Svens, Börön 4:1, har varit i nuvarande släkts ägo sedan 1600-talet och är dokumentariskt belagd sedan 1371. Dess mest kände ägare är riksdagsmannen Olof Nilsson, som övertog gården 1810. Han var ordförande i Lockne sockensällskap och drivande kraft i Böröns bystämma. Under Olof Nilssons tid intog Börön något av en särställning bland socknens byar.
Kring gårdstunet ligger förutom det äldsta boningshuset "Gammelstugan", två yngre boningshus, båda från andra hälften av 1800-talet. Båda används för boende och är delvis moderniserade. Bakom det äldsta boningshuset ligger ladugården från 1899.
Väster om ladugården ligger en sexkantig tröskloge. Det är en för Jämtland mycket ovanlig typ av loge med tröskverk som ursprungligen var tänkt att drivas med vindkraft. Den ersattes senare av en traditionell hästvandring, som det endast finns spår kvar av.
Strax bakom ladugården finns en vagnsbod från andra hälften av 1800-talet. Öster om ladugården finns ett stall byggt på 1990-talet, ett garage byggt på 1970-talet och ett åttkantigt spruthus uppfört 1893. Spruthuset var byns egendom och har hävarmen till pumpen och brandsprutan kvar.
Söder om, logen mitt på åkern, ligger två härbren varav det ena är ett kronohärbre. Strax bakom härbrena ligger en lada. Nordväst om ladan ligger en smedja, söder om smedjan en vedbod och ytterligare söderut ett härbre. Sydost om vagnsboden ligger en lada och ett stycke bakom den ytterligare en lada. Utanför byggnadsminnets gräns, men tillhöranden gården ligger ytterligare några lador samt två fäbodar.

Ur byggnadsminnesbeslut 1999