Stäng fönster Tingsryd kn, SÖDRA SANDSJÖ KYRKA 1:2 SÖDRA SANDSJÖ KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Kyrkan uppfördes 1836-37 och ersatte då en träkyrka, uppförd 1590 och belägen sydväst om den nya kyrkplatsen. Den gamla kyrkans läge markeras nu av ett kors på kyrkogården. Beslut om nybygge hade tagits 1828 och ritningen, utförd av Samuel Enander, stadfästes 1829. Grunden lades redan 1833 av murmästaren S Sjöholm från Växjö. Invigningen förrättades den 9 september 1838 av biskopen Esaias Tegnér.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med utbyggd, rektangulär sakristia i öster och torn i väster. Huvudingången är förlagd till tornet. Mittportal på sydsidan samt separat ingång till sakristian i söder. Uppförd av sten, spritputsad med slätputsade omfattningar samt vitkalkad. Tjärad sockel. Taken täckta med skiffer, på lanternintaket plåt.

EXTERIÖR - Exteriören följer den stadfästa ritningen med några få undantag. Tornets runda fönster blev i stället som oftast rundbågiga som övriga fönsteröppningar och den horisontalt löpande listen i fönsterhöjd uteslöts. Lanterninen fick däremot en rikare utformning.

INTERIÖR - Trots att kyrkorummet genomgått flera renoveringar med åtföljande förändringar är den nyklassicistiska prägeln tydlig och genom att inga inbyggnader skett under läktaren är också rummets proportioner och ljusföring intakta. Genom den omfattande målade utsmyckningen har kyrkorummet dessutom en speciell ställning som tidsdokument. Utsmyckningen, som omfattar hela korväggen, taklisten, draperimålning bakom predikstolen, dekor i taket runt ljuskronornas fästen och emblem på läktarbarriären, utfördes av Carl Strömberg 1837 (se ovan s 82-83). Vid renoveringen 1958-59 gjordes altaret fristående och bänkinredningen ombyggdes. I övrigt är inredningen ursprunglig. I den sista bänken på norra sidan, på den gamla kvinnosidan, finns fortfarande en s k kyrktagningsbänk inbyggd. Orgeln med rikt utformad nygotisk fasad tillkom 1866. Den nuvarande färgsättningen är hållen i gråblått, vitt och guld.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993