Stäng fönster Motala kn, GODEGÅRDS KYRKA 1:1 GODEGÅRDS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - GODEGÅRD

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger ca två mil norr om Motala på en höjd invid en sankmark i skogsbygden omgiven av en f d skola, nu församlingshem. På kyrkogården finns ett gravkapell och ett bisättningsrum samt en klockstapel placerad alldeles inpå kyrkan (byggd 1708 av Hans Orre). Prästgård vid Höka.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan har en ovanlig T-formad struktur, med altaret i söder. Den består av ett rektangulärt långhus, ett tvärhus i öst-västlig riktning, en sakristia mot den västra tvärarmens sydsida (ursprungligen ett vapenhus), samt ett vapenhus mot långhusets norra gavel. Det nuvarande tvärhuset är den ursprungliga medeltida kyrkan, bestående av långhus och ett något smalare, rakslutet kor i öster (traditionen av kyrkan skall ha grundlagts 1251 av Birger Jarl kan inte med säkerhet tillknytas den befintliga kyrkan). Även vapenhuset i söder är sannolikt medeltida. Brukspatron Johan De Geer d.y. bekostade en ombyggnad 1732-34 som innebara att ett nytt långhus tillfogades på nordsidan, samtidigt som altaret flyttades till södra väggen och huvudingången till den norra. I samband med en restaurering 1912, under ledning av arkitekt Magnus Dahlander, byggdes det befintliga lilla vapenhuset.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan ger från sydsidan ett medeltida intryck med vitputsad murstomme och branta sadeltak (ett skulpterat huvud av sten finns inmurat i långhusets västra gavelröste). Den dominerande nykyrkan i norr täcks likaså av ett sadeltak, valmat över nordgaveln. År 1833 förstorades fönsteröppningarna. Huvudingång via vapenhuset i norr. Kyrkorummet och den fasta inredningen präglas i huvudsak av förändringar 1840 och 1912. Kyrkorummet täcks av spegelvalv på en profilerad taklist. I den öppningen mellan nykyrkan och det medeltida långhuset inställdes vid Dahlanders restaurering fyra kolonner. Olov Wiströms altartavla från 1716 med skulpterad kalvariebild ersattes med nuvarande målning av Per Hörberg, oklart när. Kyrkan restaurerades med varsam hand senast 1996.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Medeltida inventarier finns kvar från den gamla kyrkan, bl.a. ett skadat triumfkrucifix från 1300-talets slut.