Stäng fönster Knivsta kn, VASSUNDA 2:1 VASSUNDA KYRKA

Historik
Vassunda kyrka består av långhus med tresidigt avslutat kor, sakristia i norr och torn i väster. Kyrkorummet nås via västtornets bottenvåning samt via långhusets sydportal. Söder om kyrkan finns en vitputsad stiglucka, murad i tegel på naturstensgrund. En liknande stiglucka i väster revs 1806. Sydost om kyrkan ligger en timrad och brädpanelad bod. Boden låg ursprungligen sydväst om kyrkan, och flyttades 1807 till sin nuvarande plats.

Av den äldsta romanska kyrkan med smalare, absidförsett kor (koret utgrävt) återstår långhusets västra del. Senare under medeltiden, troligen under 1300-talet, förlängdes kyrkan österut till salkyrka med sakristia. Omkring 1400 uppfördes ett västtorn med hög spira, och i mitten av 1400-talet slogs tegelvalv i kyrkan. Från 1400-talet härstammade troligen också ett vapenhus i söder, som revs 1804. Det nuvarande tresidiga koret tillkom antagligen någon gång mellan 1682 och 1696.

Vid en stor reparation 1804 under ledning av arkitekten Anders Andersson Sundström utvidgades sakristian norrut, fönstren förstorades och medeltidsvalven revs och ersattes med ett putsat trätunnvalv. En portal togs upp på tornets västsida. Vidare tillkom den nuvarande tornhuven.

Den vitputsade kyrkan, under valmat sadeltak, är huvudsakligen uppförd av natursten. Den nyklassicistiska exteriören tillkom vid renoveringen 1804. Sedan dess har inga större ingrepp gjorts i kyrkan. Även interiören präglas av renoveringen i början av 1800- talet. Vid en restaurering 1954, som främst omfattade interiören, konserverades flera av 1700-talsinventarierna. Färgsättningen i övrigt anpassades till de framtagna äldre färgerna.