Stäng fönster Härnösand kn, HOV 1:25 HÄGGDÅNGERS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - HÄGGDÅNGER

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken, som 1314 tillhörde Medelpads prosteri (DS 1946).

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger vid kusten och är den sydligaste i landskapet. Kyrkan ligger för sig bland spridd jordbruksbebyggelse på en höjd ovanför Kyrksjön på gränsen mot skogen. Landskapet i bygden som har sina rötter ner i järnålder är kuperat med odlingsmarken på sluttningarna ner mot sjön. Församlingshemmet ligger söder om kyrkan.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Medeltida salkyrka av sten med sakristia och eventuellt också vapenhus av trä. Kyrkan var 9 x 19 alnar i det inre och hade innertak av trä. Grundmurarna ligger under golvet i södra delen av den nuvarande kyrkan och undersöktes 1953.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Stenkyrka uppförd 1784-85 av Pehr Hagmansson efter egna ritningar. Salkyrka med torn som tillkom först på 1800-talet samt sakristia i norr. Grunden till tornet lades 1784, men tornet byggdes först 1848 av Anders Åkerlund efter ritningar från 1827 av Carl Gustaf Blom Carlsson.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Taket är avvalmat över koret. Tornet kröns av en åttkantig trälanternin. Fasaderna är vitputsade; hörn och portaler accentueras av pilastrar. Ingångar finns i väster och söder. Interiören är välbevarad. Kyrkorummet täcks av ett murat tunnvalv, buret av gördelbågar. Väggarna livas av parställda pilastrar. Kyrkan har sluten bänkinredning. År 1915 renoverades kyrkan in- och utvändigt. Vid en restaurering 1963-65 efter förslag av arkitekt Johan Thomé målades och konserverades inredningen. Predikstolen, snidad 1730 av Måns Gran, övertogs 1785 från Säbrå kyrka. Altarskranket och läktarbarriären utfördes 1787 av Johan Augustinsson. I altaruppsättningen från 1797, av Per Westman och förgylld av Jonas Wagenius 1799, sitter en altartavla från samma tid av Joachim Öberg. Orgelfasaden av Olof Hofrén är från 1850-talet. Altaruppställningen omges av en draperimålning från 1797, utförd av Jonas Wagenius.

Kyrkans äldsta föremål är en gotländsk dopfunt från 1200-talet.