Stäng fönster Nynäshamn kn, ANKARET 17 NYNÄSHAMNS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - NYNÄSHAMN

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Församling utbruten ur Ösmo 1947.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är belägen på krönet av branta klippor nära hamnen, högt ovanför kringliggande bebyggelse.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Tegelkyrkan uppfördes 1928-30 efter ritningar av arkitekt Lars Israel Wahlman och består av ett rektangulärt långhus med lika brett kor i öster vars hörn är avfasade (koret invändigt smalare), två symmetriskt anordnade entréer i norr och söder samt ett sidoställt torn i söder, i vilket sakristian är inrymt.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Det långsträckta och höga långhuset täcks av ett sadeltak liksom entréerna. Tornet kröns av huv och spira. Murarna genombryts av fönster av varierande form; högre upp finns större rundbågiga fönster och blinderingsornament. Interiören är sparsamt dekorerad; sedan 1985 ny altarprydnad, altarskåp och där ovanför krucifix som går tillbaka på Wahlmans intentioner. Långhuset har brunfärgat trätak och mörk träinredning och däremellan kala grå väggar. Bakom vikväggen under läktaren finns församlingssal. Koret täcks av ett tegelvalv.