Stäng fönster Vimmerby kn, RUMSKULLA 5:1 RUMSKULLA KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - 1792 togs ett preliminärt beslut om att ersätta den medeltida träkyrkan med en ny stenkyrka. Ritning anskaffades och material började insamlas. Först 23 september 1832 togs dock det slutgiltiga beslutet om igångsättande och 1834-35 uppfördes den nya kyrkan av byggmästare Carl Robert Palmér, Skede, efter egna ritningar, som dock hade omarbetats något på ÖIÄ av Carl Broman. 1834 års kyrka är delvis belägen på samma plats som den äldre. Kyrkan invigdes 10 juni av biskop Johan Jakob Hedrén.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med altarnisch och halvrund sakristia i öster samt torn i väster. Ingång genom tornportal och genom mittportaler på bägge långsidorna. Separat ingång från sydsidan till sakristian. Murarna är uppförda av sten samt spritputsade och avfärgade i vitt med släta partier kring fönster och portaler. Aluminiumplåt på taket.

EXTERIÖR - Uppförd efter 1832 års ritning utan större avvikelser. Tornportalen är endast markerad med pilastrar och överliggare. Exteriören är tidstypisk och mycket välbevarad med bibehållen öppen lanternin.

INTERIÖR - Kyrkorummet täcks av ett spegelvalv. Förutom att det ursprungliga altarkorset ersatts av ett medeltida altarskåp från den gamla kyrkan är interiören välbevarad. En och samma mästare står förmodligen utförandet av framförallt dekoren på kordörrarnas överstycken och på predikstolen samt på läktarbarriären och orgelfasaden. Sannolikt har hela denna inredning tillkommit vid samma tidpunkt, även om den stilmässigt avviker något från samtida verk. Den ursprungliga bänkinredningen står kvar så gott som intakt. Korbänkarna finns kvar i koret, de slutna långbänkarna utmed långväggarna likaså och under läktartrapporna finns ännu de äldre småbänkarna kvar. Läktartrapporna uppgår fortfarande direkt från kyrkorummet. Orgelfasaden härstammar från Sven Nordströms orgel, byggd 1840.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993