Stäng fönster Bollebygd kn, FJÄLLA 1:123 HULTAFORS JÄRNVÄGSSTATION

Historik
Hultafors samhälle som ligger i östra delen av Bollebygds socken Borås kommun, kan sägas ha kommit till efter det att järnvägen mellan Göteborg och Borås färdigställdes 1896.
Stationshuset uppfördes mellan 1907 och 1909, efter ritningar av göteborgsarkitekten Yngve Rasmussen. Denne var verksam som praktiserande arkitekt i Göteborg från slutet av 1800 till början på 1900-talet. Förutom att han var upphovsman till ett antal större offentliga byggnader framförallt i Göteborg, så ritade han även flera stationshus. Utmed Göteborg - Borås banan ritade han förutom Hultafors station även stationshuset i Hindås.
Stationshuset i Hultafors är utformat i en engelskinspirerad villastil, som ej var speciellt vanlig på denna typ av byggnad. De engelska villaidealen som kan sägas ligga till grund för utformningen av stationsbyggnaden har sina rötter i den engelska "Arts and Crafts" rörelsen från slutet av 1800-talet. Arkitekturen skulle anpassas till vardagslivets behov, till lokala material och byggnadssätt, till platsens klimat och natur. Detta var nya arkitekturideal som snart kom att återfinnas i den svenska nationalromantiken som blommade ut för fullt strax efter sekelskiftet. Stationshuset var ursprungligen omgärdat av en mur med två ingångar. Till miljön hörde också ett "afträde" och ett godsmagasin.

På Hultafors station lossades och lastades bland annat vagnslaster oxelvirke till svenska Mått- och tumstocksfabriken samt de välkända ballebomöblerna som skickades från Hultafors till övriga landet. Tåget drogs med hjälp av ånglok fram till 1936 då banan elektrifierades. Stationen som sedan 1900-talets början var centralpunkt i samhället med verksamheter som post- och bankväsende förlorade sin funktion i början av 1970-talet. Då upphörde tågen att stanna i Hultafors och bemanningen drogs in.

KÄLLA: Kulturhistorisk utredning inför byggnadsminnesförklaring av Hultafors stationshus, Älvsborgs länsmuseum 1991