Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Gotland kn, LÄRBRO STORA TAKSTENS 2:2 STORA TAKSTENS I LÄRBRO (GRUBBS HUS M.FL. BYGGNADER)

Historik
Takstains tillhör Gotlands mest sägenomspunna gårdar. Äldsta kända ägare är Niklas och Mikael Takstains. Rester från deras stenhus ingår troligen i Gamla manbyggnadens nedervåning. Ytterligare medeltida stenhus har funnits på gården, varav delar finns kvar i trädgården och i Stora manbyggnadens källare.
Gamla manbyggnaden är uppförd i sten i två våningar under tegeltak. Den har byggts i etapper från medeltid och framåt, sitt nuvarande utseende erhöll byggnaden 1767. Huset genomgick en restaurering under 1989-91.
Stora manbyggnaden är ett enhetligt bygge från ca 1820 på delvis äldre grund. Den är ett av Gotlands landsbygds största stenhus, byggt av Edvard Israel Grubb d.ä.
Norr om Gamla manbyggnaden står en vagnbod, en stenbyggnad med tegeltak från 1700-talets slut. Byggnaden är inredd till flera bodar med portar längs ena långsidan. Vinden har använts till magasin och har hissportar på varje gavelspets.
Vid gårdens infart står kvarnen, vilken härstammar från 1700-talet, byggd i konisk form av sten i tre våningar med vridbar hätta av trä med faltak. På 1800-talets andra hälft förnyades maskineriet, varvid bl.a. kuggar och drev i järn avskaffades. Kvarnen restaurerades 1987-90 och är i malbart skick.
Stenladan nära kvarnen är från 1800-talets slut och uppförd i kalksten utan puts med gavelspetsar av trä och tak av spån, numera täckt med pannplåt.
Gårdstomten omslutes delvis av breda stenmurar, tillkomna under 1700-talet. Söder om stora manbyggnaden ligger den f.d. köksträdgården.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen Gotlands län, 1992-11-30. Dnr 221-1006-92