Stäng fönster Sundsvall kn, TUNA PRÄSTBORD 1:9 TUNA KYRKA

Kvarteret Tuna prästbord 1:1 i Sundsvalls kommun. Härnösands stift.

Tuna församling bildade under 1800-talet Tuna pastorat tillsammans med Attmar. Bebyggelsen koncentrerades kring Ljungan. Landskapet och bygden uppvisar flertalet fornminnen, som gravhögar och runstenar, vilket vittnar om bosättningar sedan lång tid tillbaka.

Tuna kyrka uppfördes 1776-78 på samma plats som den gamla medeltida kyrkan, rester av de medeltida kyrkomurarna finns kvar i nuvarande kyrkas östra och södra del. Ritning och kostnadsförslag upprättades av stifts- och provinsialbyggmästaren Daniel Hagman redan 1772. I ett brev 1777 meddelade dock Överintendentsämbetet att de inte godkände Hagmans ritning, man menade att Tuna som var moderkyrka i ett pastorat, skulle uppföras med torn. Nya ritningar av Olof Tempelman bifogades, vilka följdes, dock tillkom tornet först 1937. Arbetet med den nya kyrkan påbörjades och leddes av Hagman, men övertogs 1777 av sonen Pehr Hagmansson. Kyrkan med endast grund till ett torn invigdes den 5 juli 1778 av kyrkoherde Nils Nordstrand. Tuna kyrkas interiör överensstämmer med flera andra av Daniels Hagmans kyrkointeriörer.