Stäng fönster Vindeln kn, DEGERFORS 49:1 VINDELNS KYRKA

Historik
Degerfors församling bildades 1738 genom utbrytning som kapellförsamling ur Umeå landsförsamling, men uppförandet av ett kapell dröjde fram till 1768 p.g.a. att bygden var fattig och glest befolkad. Kyrkplatsen förlades på älvbrinken invid Vindelälven rakt nedanför Degerfors by, som utgör den äldsta delen av Vindelns samhälle, ca 50 km nordväst om Umeå. Efter järnvägens tillkomst på 1890-talet försköts centrum till nuvarande plats längre norrut och namnet Vindeln etablerades. Degerfors socken med eget pastorat var etablerad 1800. Namnförändringen till Vindelns kommun gjordes dock först i samband med kommunreformen 1969 för att skilja kommunen från dess namne i Örebro län, och året därpå bytte församlingen namn.