Stäng fönster Gävle kn, NORR 16:1 SJÄLANDERSKA SKOLAN

Historik
Själanderska skolan uppfördes 1877 efter ritningar av arkitekten Gustaf Sjöberg. Skolan var Gävles första privata skola och fick sitt namn efter Karolina Själander som med egna medel lät bygga den.
Skolbyggnaden av tegel i två och en halv våningar fick i enlighet med den holländsk-tyska renässansstilen rikt artikulerade putsfasader med dekorativa gavelfält, ankarslutar och stuckornament. Fasaderna gjordes tegelimiterade med uppmålade vita fogar på tegelröd botten. I bottenvåningen inrymdes fyra butiker med tillhörande kontor och i övre våningen tio skolsalar. Vinden inreddes till två lägenheter. En samtida gårdsbyggnad med renässansgavel mot Norra Rådmansgatan revs 1973.
Fasadernas tegelimitation försvann i samband med en renovering vid sekelskiftet. Vid denna tid omvandlades också bottenvåningens butikslokaler till skolsalar. Den ursprungliga planlösningen i övervåningen är dock i huvudsak oförändrad med invändiga snickerier bevarade. I trapphuset finns balusterräcken av trä, kassettak samt kryssvalv med arkadbågar på vilplanen.
Skolan genomgick en utvändig restaurering 1983-84 då fasaderna återfick ursprungligt utseende, bortsett från tegelimitationen.