Stäng fönster Gotland kn, VISBY MYNTHUSET 2 KV MYNTHUSET 2

Historik
KVARTERET MYNTHUSET - Kvarteret är långsmalt till formen och ligger i innerstadens nordligaste del alldeles intill ringmuren, söder om Norderport. I söder gränsar kvarteret till Rackarplatsen, i väster Rackarbacken och i norr Odalgatan.
Kvarteret har varit bebyggt sedan medeltid. Det har fått sitt namn efter de rester av ett medeltida stenhus som finns inbyggt i muren på fastigheten Mynthuset 2. Enligt tradition skall huset ha haft en funktion som myntverk, men detta har inte kunnat beläggas. Mynthuset föll i ruin efter medeltidens slut och det var först under 1700-talet som de nuvarande tomterna fick sin utformning och åter bebyggdes. I samband med ett murras 1822-23, iordningställdes uppfartsvägen till klinten som körväg. Den kallas för Rackarbacken och har fått sitt namn efter rackaren, bödelns medhjälpare. Denne hade sin bostad uppe vid backkrönet och kvarteret hade med anledning av detta ett lågt anseende. Under 1800-talets mitt kallades körvägen av okänd anledning för Kungsbacken.
Kvarteret är idag indelat i två fastigheter. Längst i norr ligger Mynthuset 1, som utgörs av en obebyggd fastighet. I söder ligger Mynthuset 2, där den nuvarande bebyggelsen är uppförd i lämningarna efter Mynthuset.

MYNTHUSET 2 - Fastigheten Mynthuset 2 utgör kvarterets södra del. I söder gränsar fastigheten till Rackarplatsen och i väster till Rackarbacken. Avgränsningen mot öster utgörs av ringmuren. Tomten har varit bebyggd sedan medeltid. I ringmuren kvarstår delvis ruinen efter Mynthuset. I kartmaterialet från 1600-talets slut kan man se att Mynthuset är intakt. På Finemans karta från 1750 ser byggnaden däremot ut att vara raserad. Av byggnaden återstår en lång- och gavelvägg, som båda bevarats upp till takfotnivå. I gaveln finns spår efter en högkällare täckt av två kryssvalv. Före 1785 byggdes på tomten ett mindre skiftesverkshus och ett stall i ruinen efter Mynthuset. Detta revs på 1870-talet och ersattes av det idag befintliga bostadshuset. Byggnaden har en reveterad skiftesverksstomme med parstugeplan under plåttäckt sadeltak, placerad med långsidan längs Rackarbacken.
1995 byggdes ett uthus mot det gamla Mynthusets vägg, i nordost. Fastigheten avskärmas i väster av en panelad träport och i norr och sydost av ruinerna efter Mynthuset. Gården är belagd med kalkstensflis.