Stäng fönster Vansbro kn, NORDIBYN S:1 ÄPPELBO KYRKA

Historik
I: Träkapell, vars utformning och byggnadshistoria inte är säkert känd. Enligt visitaiton 1745 uppges det då befintliga kapellet ha varit "bygd af trä i konung Gustaf I stes tid och år 1644 utwidgad". Riven i samband med att den nya kyrkan uppfördes.

II: Den nuvarande träkyrkan uppfördes 1771 och består av långhus med avskurna hörn, vilket ger byggnadskroppen en utdragen, oktogonal planform. Sakristian i öster är troligen samtida. Västtorn tillbyggdes 1880.

Såväl exteriör som interiör präglas i första hand av 1880 års förändringar, då västtornet i fastasifull nygotik och rika snickerier fogades till den äldre kyrkan. Vid restauering 1930 efter förslag av arkitekt Magnus Dahlander, dämpades emellertid västtornets stilkaraktär väsentligt. Sin nuvarande skepnad fick exteriören vid restaureringen 1982, då västtornets ursprungliga brädfodring åter togs fram och vissa av snickerierna återskapades. Långhuset har ett brant, spånttäckt sadeltak, avvalmat såväl i väster som öster. Tornet kröns av en plåtslagen huv med spira. Ingång i väster genom tornet och direkt till korpartiet i sydost. Kyrkans inre är brädklätt, innertaket tunnvälvt. Högaltaret flankeras av två dörröppningar till den bakomliggande sakristian. Läktare i väster med utskjutande mittparti, buren av träkolonner.