Stäng fönster Sollefteå kn, VÄSTERGRANINGE 7:75 GRANINGE KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - GRANINGE

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Utbrutet ur Långsele som bruksförsamling 1673. Mellan 1673 och1873 pastorat med Sollefteå, 1873 till 1929 med Långsele, 1929 till 1961 eget, sedan 1962 åter med Långsele.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger i skogsbygden i landskapets södra del och gränsar i söder mot Jämtland och Hälsingland. Den har sitt ursprung i järnbruket som etablerades här under andra hälften av 1600-talet. Kyrkan ligger nära stranden av Brukstjärnen i tätorten som ännu har prägel av bruksort. Bruksmiljön är riksintresse.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Vid Graninge järnbruk lät med början 1759 bruksägarna Johan och Jacob Ephraim Clason uppföra ett kapell som stod färdigt 1761. Träkyrka med oktogonal plan. Lägre sakristia i öster och vapenhus i väster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Valmat plåttak över långhuset, sadeltak över sakristia och vapenhus. Tidigare var taken spånklädda. Vitmålad, liggande träpanel. Ingång genom vapenhuset. Kyrkorummet är täckt av ett trätunnvalv. Predikstol i rokoko från 1770-tal tillskriven Johan Edler d.ä. Altarmålning från 1800 av Per Sundin. Altaruppsatsen härrör i sin nuvarande utformning från restaureringen 1952, efter förslag av arkitekten Bernhard Schill, då också den nuvarande bänkinredningen förvärvades.