Stäng fönster Åmål kn, KRONAN STÖRRE 5 FLICKSEMINARIET

Historik
Byggnadsåret för Flickseminariet har i Åmåls kulturhistoriska utredning angetts som 1830-talet, byggnaden kan vara något äldre än så då byggherren lär ha varit borgmästare Gustaf Åberg (huset kallas även "Åbergshuset"), denne avled nämligen redan 1826. Huset uppfördes på en hörntomt i ett tidigare brandhärjat kvarter. Läsåret 1897 flyttade flickskolan in i huset, skolan hade startats 1882 under namnet elementarskola för flickor i Åmål på initiativ av Vågmästare Petter Larsson och handlanden C.A Söderberg. Skolan upphörde 1908 och övergick till Åmåls Församling och därpå Folkskolan, som bedrev skolverksamhet i huset åren 1908-1921 under namnet Nedre skolan. 1921-1922 användes huset som logi och bespisningslokal för arbetssökande från andra orter. 1922 såldes fastigheten till Rålins orgelfabrik för 22.000 kr. Under ett antal år därpå fungerade huset som bostad med ett antal bostadslägenheter. På 1940-talet tog Åmåls kommunistiska arbetarekommun initiativ till att bilda ett daghem som kom att inrymmas i byggnaden.

Sverker Larsson, Länsstyrelsen i Västra Götalands län, 2007-08-20.

KÄLLOR: "Bygd att bevara" KMV-program för Åmåls kommun från 1983, uppgifter insamlade vid tillsyn 2006-09-21, samt "Byggnadsminnen 1961-1978" - Förteckning över byggnadsminnen enligt lagen den 9 december 1960 (nr 690). Riksantikvarieämbetet och Liber Förlag, Stockholm, 1981. ISBN: 91-38-06360-3