Stäng fönster Säffle kn, ESKILSÄTERS KYRKA 1:1 M.FL. ESKILSÄTERS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 – ESKILSÄTER

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen består av Värmlandsnäs sydspets samt Lurö skärgård. Kyrkplatsen, på ett impediment i utkanten av en uppodlad dalgång, ligger i nära anslutning till ett förhistoriskt gravfält.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Kyrkan är murad av sten och består av ett rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti, ett gravkor på sydsidan som nu fungerar som sakristia, samt torn i väster. Den västra delen av den nuvarande kyrkans långhus innefattar murar efter den äldsta stenkyrkan, sannolikt uppförd under 1100- eller tidigt 1200-tal. I samband med grävningar under golvläggningen har grundmurarna efter ett smalare absidkor påträffats. Västtornet är inte byggt i förband med långhuset, men härrör troligen också från äldre medeltid. Den medeltida kyrkan byggdes om under 1600-talets andra hälft (eventuellt omkring 1680) varvid långhuset förlängdes åt öster, det tresidiga korpartiet tillkom och gravkoret för släkten Silfverswärd vidbyggdes i söder. År 1804 nämns gravkoret för första gången som "sacristian".

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Murarna är vitputsade såväl ut- som invändigt och genombryts av rundbågiga fönsteröppningar; i putsen är flera av den medeltida kyrkans muröppningar markerade. Den klockformade tornhuven, krönt av högrest lanternin, tillkom vid en omfattande restaurering 1896. Ingång sker i väster via tornets bottenvåning. Kyrkorummet täcks av ett trätunnvalv. Vid restaureringen 1950-52 var avsikten att framhäva kyrkans äldre stilkaraktär, varför flera tillskott från sent 1800-tal avlägsnades. Den ursprungliga färgsättningen av altaruppsats, predikstol, bänkdörrar och läktarbarriär framtogs.
Altaruppsatsen, senare kompletterad med altartavla av Hans Georg Schüffner, tillkom 1683, den övriga nämnda inredningen under 1600- eller 1700-talet.