Stäng fönster Sölvesborg kn, BORGEN 4 FÖRVALTAREBOSTAD OCH UTHUSLÄNGOR

Historik
Byggnaderna är belägna intill Sölvesborgs slottsruin, inom det gamla slottsområdet. Fastigheten, benämnd Slottet, ligger inom gränslinjebestämd fornlämning.
Fastigheten förvärvades 1832 av grosshandlaren Jesper Södergren. Han lät under åren 1833-35 uppföra uthuslängorna i sten. De formades som en trelängad enhet kring gårdsplanen som belades med kullersten. Den västra längan inrymde ladugård och spannmålsvind, den norra fähus och den östra loge med tröskverk.
1835 uppfördes förvaltarebostaden i linje med östra längan. Denna inrymde även en s.k. "folkstuga" samt dräng- och pigkammare.
Den äldre bebyggelsen som fanns på platsen för förvaltarebostaden och uthuslängorna revs i samband med bygget. Byggnadsmaterial, sten och tegel, togs bland annat från den intilliggande slottsruinen.
En omfattande renovering har under åren 1993-95 genomförts av förvaltarebostaden och uthuslängorna. Bland annat har den kullerstensbelagda gårdsplanen tagits fram och nytt vasstak lagts på lälngorna. Förvaltarebostaden, tidigare i ett ruinerat skick, har totalrenoverats för att återigen fungera som bostadshus.
Fastighetens huvudbyggnad ligger på annan fastighet med annan ägare och är ej berörd av byggnadsminnesförklaringen.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Blekinge län, 1995-05-19, Dnr 221-2700-94