Stäng fönster Uppsala kn, HAGBY 11:1 HAGBY KYRKA

Historik
Hagby kyrka är en nyklassicistisk byggnad uppförd 1838-40 efter ritningar från 1821 av Axel Armfelt. Renoveringar har utförts bl a 1935 och under mitten av 1980-talet. Kyrkan har endast genomgått relativt små förändringar sedan den uppfördes.

Kyrkogården karaktäriseras av strama geometriska former samtidigt som den har en ovanligt ålderdomlig prägel genom att många gravar från 1800-talet är bevarade, av dem flera grusgravar. Kyrkogården inramas av gråstensmurar som fick sin nuvarande utsträckning under 1800-talet. Inom samma period tillkommer grindar och grindstolpar i södra infarten. Grindstolparna är putsade samt plåttäckta och utformade i samklang med kyrkan. Grindarna i den västra öppningen skänktes 1982. Gångarna är grusade och i den östra delen finns ett flertal äldre lövträd. På den västra sidan pågår förnyelse av trädbeståndet då ett flertal yngre lövträd har planterats. Väster om den egentliga kyrkogården har en minneslund anlagts. Sydväst om minneslunden finns en sentida ekonomibyggnad för driften av kyrkogården. Byggnaden har rödfärgad fasad och är diskret utformad.