Stäng fönster Linköping kn, BANKEKINDS KYRKOJORD 1:1 BANKEKINDS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - BANKEKIND

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Församlingen ändrade namn från Svinstad till Bankekind 1904.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger vid ett vägskäl 10 km östsydöst om Linköping, högt på en väl avgränsad kulle i det fornlämningsrika sprickdalslandskapet med vida utblickar över bygden. Den omges av ett mindre villasamhälle med skola. Gamla skolan vid kyrkan är nu församlingshem. Prästgården ligger 400 m norr om kyrkan, också på en markerad höjd.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med rakslutet korparti, sakristia i norr och torn i väster. I: Kyrka uppförd sannolikt under 1100-talet bestående av ett rektangulärt långhus och ett smalare kor (Broocman). Ett torn, det nuvarande, uppfördes hörde till den ursprungliga anläggningen (virke i tornet har dendrodaterats till 1190-talet). Enligt Broocman var kyrkan välvd. Det alltjämt bevarade tornet har en rik rumsutformning. I bottenvåningen ett kvadratiskt, tunnvälvt mittrum med två smala sidorum i norr och söder. Även första våningen har ett kvadratiskt mittrum utformat till kapell med en östlig altarnisch, sannolikt avsett för patronus. Ljudöppningar på var sida om nischen har ursprungligen öppnat sig mot långhuset. Tornets konstruktion och inrättningar kan jämföras med de i Askeby, S:t Lars i Linköping och Slaka. Kyrkan revs, förutom tornet, i samband med att ny kyrka uppfördes på samma plats. II: Den nuvarande kyrkan uppfördes 1758, intill föregångarens kvarstående torn, under ledning av byggmästare Anders Hansson i Kärna.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan har yttre sadeltak över långhuset och valmade sadeltak över kor och sakristia, medan tornet kröns av en huv med lanternin från 1776. Alla yttertak är av svart kopparplåt. Ingångar i väster via tornet samt direkt till korpartiet i sydost. Kyrkan har inre tunnvalv av trä. Interiören är putsad med dekorativa kalkmålningar, i långhuset i form av draperier kring fönstren. År 1896 restaurerades kyrkan och mycket av dess ursprungliga inre karaktär försvann, bl.a. tog man bort de slutna bänkkvarteren, ornament på läktarbröstningen samt målade över draperimålningarna runt predikstolen och fönstren. De senare togs fram igen 1937. Den senaste restaureringen ägde rum 1972 och innebar bara mindre förändringar, bl.a. en läktarunderbyggnad med WC. Predikstolen gjordes för den gamla kyrkan 1667, medan altaruppsatsen av med sniderier av J Ljung och tavla av J D Schwartz är från 1723. Bänk-in-redningen förnyades 1898 i samband med en större restaurering. Vid samma tillfälle inrättades torn-rummets bottenvåning till gravkapell.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Flera inventarier överfördes från den äldre kyrkan. En gotländsk dopfuntscuppa från 1300-talet finns bevarad, en senare dopfunt är från 1661.