Stäng fönster Gnesta kn, TORSÅKERS-SÖRBY 1:10 TORSÅKERS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - FRUSTUNA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Införlivad i Lästringe 1980.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger avskilt på en höjd i åkermark med säteriet Sörby närmast, förbundet med kyrkan genom en allé. På parallella höjdsträckningar finns fornlämningar och äldre bytomtslägen. Torsåker ligger sydligast i en fornlämningsrik bygd som sträcker sig upp mot kyrkorna runt sjön Klämmingen, Gåsinge, Dillnäs, Kattnäs och Frustuna.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett påfallande långsträckt långhus, ett oktogonalt högkor i öster, en rymlig sakristia i norr, vapenhus framför långhusets sydportal samt västtorn. Större delen av långhuset och nedre delen av västtornet kvarstår av den äldsta stenkyrkan, sannolikt uppförd under 1100- eller tidigt 1200-tal. Under 1200-talets senare eller 1300-talets förra hälft erhöll kyrkan ett nytt, rakslutet korparti av långhusets bredd. Det befintliga vapenhuset i reveterat trä är tidigast från 1600-talets början (fanns dock 1685). Georg Bernhard von Scheven, ägare till Sörby gård i Torsåker, lät omkring 1730 åter bygga om korpartiet och öster därom uppföra ett gravkor (används nu som högkor). Ytterligare ett gravvalv inrättades under tornet. Sakristian tillbyggdes 1773-74, möjligen med återbruk av murar från en äldre sakristia.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Västtornets resning är resultat av förändringar i flera etapper. Sannolikt påmurades det tidigare blott påbörjade västtornet redan under 1200- eller 1300-talet. På 1730-talet lät von Scheven även "uppbygga det förfallna kyrkotornet...". Tornets enkla huv torde ha fått sin nuvarande utformning efter en brand 1779. Exteriören får emellertid framförallt sin prägel av det med lisener och blindfönster artikulerade gravkoret. Gravvalvet under tornet markeras i exteriören av en en frontongavel med nu igenmurad nedgång. Medeltidskyrkan välvdes omkring 1500. Bänkinredningen härrör delvis från 1615 och är den äldsta bevarade i Södermanland. Altartavla, predikstol och delar av bänkinredningen nyanskaffades av von Scheven i samband med 1730-talets om- och tillbyggnad. Altartavlan från 1732 är målad av Georg Engelhard Schröder.