Stäng fönster Härnösand kn, HÖGSJÖ PRÄSTBORD 1:9 HÖGSJÖ GAMLA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - HÖGSJÖ

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken, omtalad 1535 (Styffe).

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger vid kusten, väster om Ångermanälvens mynningsområde. Ca fyra km nordväst om den nya kyrkan ligger den gamla kyrkan, som är i bruk som säsongskyrka. kyrkogården har oregelbunden form och kyrkan ligger i den nordvästra delen, placerad nära inpå kyrkogårdsmuren i norr och väster. Den ligger för sig utan annan bebyggelse i närheten i en brant sluttning ovanför Vallaån, som mynnar i Mörtsjöns västra del. Norr om kyrkan tar ett bergigt skogsområde vid. Från den gamla kyrkan ser man den nya tvärs över sjön. Den befintliga kyrkan (se II: HÖGSJÖ KYRKA) ligger i odlingsbygden perifert i förhållande till tätortsbebyggelsen på Kyrknäset, en udde mellan Mörtsjön och Ångermanälven. Söder om kyrkan finns församlingshemmet, kyrkstallar och en sockenstuga.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - I: Liten salkyrka, sannolikt senmedeltida, med sakristia i norr. I söder finns grunden efter ett vapenhus. Kyrkan brändes av ryssarna 1721 men reparerades. Efter det att en ny kyrka byggts 1789 stod den som ruin men iståndsattes 1908. Den genomgick en restaurering mellan 1934-36. Vid en arkeologisk undersökning 1935 konstateras att det endast var sakristians grund som låg i förband med kyrkan, ej dess murar, vilket tolkas som att den ursprungliga sakristian var timrad. Då påträffades också två medeltida mynt, från tiden runt sekelskiftet 1400 samt från 1400-talets slut.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - I söder finns en oartikulerad rundbågig portal och ett medeltida fönster, likaledes rundbågigt. Kyrkorummet hade tidigare två tegelvalv men täcks sedan restaureringen 1934-36 av ett trätunnvalv. Predikstolen av Hans Biskop från 1726 har flyttats tillbaka efter att en tid ha stått i den nya kyrkan. Samme mästare gjorde 1730 även en altaruppsats, varav delar nu finns i Viksjö. Sluten bänkinredning med pyramider, som deponerats från Skog, vid de främsta bänkarna. Orgel från första hälften av 1800-talet, köpt från Dals kyrka. Orgeln härrör liksom västläktaren från restaureringen 1934-36.