Stäng fönster Falkenberg kn, KYRKAN 4 FALKENBERGS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - FALKENBERG

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida stadsförsamling. Ny Falkenberg införlivad under 1500-talet.

LÄGE OCH OMGIVNING - Falkenbergs nya kyrka påbörjades 1891 utanför det dåvarande stadsområdet men i närheten av järnvägsstationen. Den ersatte då en äldre, ännu kvarstående kyrka (se I: FALKENBERGS GAMLA KYRKA). Nya kyrkan sammanhänger med de yngre delarna av staden som vuxit fram från i höjd med kyrkan och norrut. Direkt i anslutning till kyrkan återfinns också pastorsexpeditionen.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den murade kyrkan är i princip en centralkyrka med grekiskt korsformad grundplan, men med ett polygonalt avslutat kor i öster och i väster ett torn. Kyrkan är uppförd 1891-92 efter ritningar av arkitekt Adrian Crispin Peterson. På kyrkans nordöstra hörn tillbyggdes 1955 en med Förbindelsegång ansluten, polygonal sakristia, efter förslag av arkitekt Georg Rudner.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Den oputsade murverkskyrkan i nygotisk stil är till exteriören relativt välbevarad. Kyrkans tak är belagt med mönsterlagd skiffer och tornet är uppåt stegvis avsmalnande och försett med en hög, kopparklädd spira. Ingångar i genom tornet i väster, samt på korsarmsgavlarna. Interiören har genomgått betydande förändringar, i synnerhet vid en restaurering 1958, efter förslag av arkitekt Sture Langö. Den ursprungliga dekoren övermålades då i en ljus, enhetlig färgskala. Den nygotiska inredningen, som i allt väsentligt är samtida med kyrkan, förenklades. Korets glasmålningar ersattes med tonat antikglas. Orgelfasaden är den ursprungliga.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Dopfunten i trä är från 1885. Konstnären Walter Bengtsson har skulpterat den 1958 anskaffade dopfunten av sten.