Stäng fönster Krokom kn, OFFERDALS-ÖNET 1:14 ÖNET (OL-JONSGÅRDEN)

Historik
En välbevarad fullständig gårdsanläggning, huvudsakligen från 1800-talets förra hälft, belägen i den ålderdomliga byn Önet. Anläggningen består av tio olika byggnader; bostadshus, dubbelbod, portloft, ladugård, kornlada, härbre och tre lador, samliga till största delen timrade, samt en torvtäckt välvd jordkällare av sten. Bostadshuset i två våningar med s.k. korsplan är enligt inskrift uppfört 1836. Det har lockpanel och plåttak; ingången har spegelpardörrar och omfattning med pilastrar samt ett litet skärmtak med tandsnittslist. Fönstren har 16 rutor och profilerade överstycken. Dubbelboden från omkring 1800 har lockpanel och spåntak samt dörrar med inskuret diagonalmönster och kraftigt överstycke. Det samtida portloftet innehåller bod och vedbod. Ladugården från omkrig 1900 är locklistpanelad, medan kornladan från 1800-talets senare del. De båda sistnämnda husen är rödfärgade, alla tre har plåttak. Det intilliggande härbret, enligt inskrift uppfört 1767, är också rödfärgat men med spåntak. En av ladorna är uppförd omkring 1800 och har brädtak, medan de båda andra är uppförda omkring 1900, huvudsakligen av bräder, och har spåntak.