Stäng fönster Gotland kn, VISBY RÅDHUSET 6 M.FL. FD RÅDHUSET I VISBY

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Visby stad låg under rådhusrätt redan på medeltiden och den äldsta rådhusbyggnaden låg i det så kallade Vinhuset, även kallat Kalvskinnshuset, som numera är rivet. Huset övergavs för ett nytt rådhus som var beläget vid Stora torget, inte heller den byggnaden finns dock kvar.

1787 flyttade rådhusrätten in i borgmästare Langes hus vid S:t Hansgatan och sju år senare köpte staden byggnaden. Detta hus hade uppförts på 1750-talet och användes som rådhus fram till 1960. Rådhusrätten i Visby drogs då in och staden lades under landsrätt 1962, det vill säga införlivades i häradsrättens och så småningom tingsrättens (1971) jurisdiktion .

Rådhuset som är en stor stenbyggnad med tegeltak är till det yttre i det närmaste orört sedan byggnadstiden. Observera att det inte har inventerats på plats inom ramen för "Tings- och rådhusinventeringen".

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1997-2007