Stäng fönster Säter kn, GRÄNGSHAMMAR 1:3 SILVBERGS KYRKA

Historik
Östra Silvberg är en av Sveriges äldsta gruvor, den hade sin storhetstid redan under 1400-talet. Ödekyrkogården vittnar om platsen där det medeltida Sankt Nikolai kapell en gång låg, på sluttningen mot Silvbergssjön intill gamla silvergruvan. I början på 1800-talet blev det medeltida kapellet utdömt, men det brukades ända fram till 1830-talet. Planer på ett nytt ka-pell på platsen försenades och övergavs till slut; kapellbyggnaden såldes och revs därefter 1854. Man valde att i stället uppföra en ny kyrka, någon halvmil väster om gamla kapellet. Kyrkotomten låg i anslutning till det då blomstrande bruket i Grängshammar. Marken hade erhållits genom donation från Olof Forsgren, disponent vid bruket 1816-1855. Kyrkan place-rades och utformades som en del i brukets representativa planläggning. Silvbergs kyrkogård är intimt förenad med kyrkomiljön men även med brukets personhistoria.

Silvbergs kyrka uppfördes 1830-34 efter ritningar från 1825 av Samuel Enander.

För mer historik rörande kyrkan se kyrkan/kyrkobyggnaden samt bifogad PDF.