Stäng fönster Säter kn, GRÄNGSHAMMAR 1:3 SILVBERGS KYRKA

Historik
Medeltida socken (1627-1868 kapellförsamling). En kyrka har av allt att döma funnits i Silvberg redan under medeltiden. Denna låg på sluttningen mot Silvbergssjön intill östra Silvbergs gamla silvergruva. I samband med att ödekyrkogården iordningställdes 1941 markerades grunden med hällar. Den nya kyrkan uppfördes vid Tunaån på krönet av den s. k. Frukullen vid Grängshammars bruk.

I: Medeltidskyrka av trä. Enligt tillgängliga beskrivningar var fönstren oregelbundet placerade, vilket förmodas vara en följd av en radikal utvidgning och omdaning, möjligen under 1500-talet. Kyrkan såldes på auktion 1854, varefter timret återanvändes för andra byggnadsändamål.

II: Den nuvarande kyrkan uppfördes 1830-34 efter ritningar av Samuel Enander. Kyrkan har oktogonal centralplan, med utbyggt vapenhus i väster och sakristia i öster.

Såväl till exteriör som interiör har kyrkan behållit sin ursprungliga karaktär. Kyrkan är murad av slaggsten från det närbelägna gruvbrottet på en sockel av granit. Exteriören är putsad. De utskjutande fasaderna i väster och öster är utformade som tempelgavlar. Oktogonens tälttak kröns av en trälanternin. Kyrkorummets välvda innertak är liksom väggarna vitputsade. I väster en läktare, buren av marmorerade träkolonner. Den befintliga inredningen är i huvudsak samtida med kyrkans uppförande; däribland altarpredikstolen, inramad av en klassicerande altaruppsats.