Stäng fönster Gotland kn, LOKRUME LAUKS 1:6 LOKRUME LAUKS 1:6

Historik
Den medeltida gården Lauks i Lokrume består av tre gårdsparter, varav två är sammanslagna till fastigheten Lauks 1:6. Under 1200-talet uppfördes ett fyra våningar högt stenhus vilket fungerade som bostad och ett två våningar högt stenmagasin (Se Lauks 1:8) samt gårdskors med stenfundament.
Nedervåningen på den nuvarande huvudbyggnaden är uppförd i sten under 1700-talet, en andra våning tillkom under första hälften av 1800-talet. Huset är byggt på det medeltida bostadshusets grundval och är genom sin korta, höga form, hörnkedjor och gavelfältsband typisk för norra Gotland. Fasaderna är spritputsade rosa med vita hörnkedjor och gavelfältsband, taket täcks av enkupigt tegel. Verandan på husets framsida är från sekelskiftet 1900. Byggnaden genomgick en varsam restaurering under 1980- och 90-talen.
Den till huvudbyggnaden hörande kalkstensflygeln uppfördes under 1800-talet och är ovanligt stor i proportion till manbyggnaden. Taket täcks av enkupigt tegel. Den var ursprungligen ett flerfunktionshus med bl.a. kamrar, brygghus med bakugn och kölna samt saltningsrum, källare och en stor vind.
Under 1980-talet genomgick även fastighetens tredje byggnad, den tidigare östra partens bostadshus, en restaurering efter att ha stått öde sedan 1900-talets början. Huset uppfördes under tidigt 1700-tal, som en låg enkelstuga med faltak, men har sedan genomgå flertalet ombyggnader. Det präglas idag av 1840-talets om- och tillbyggnad då bl.a. väggarna höjdes, takens falor utbyttes mot tegel och nya fönsteröppningar upptogs.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen Gotlands län, 1999-01-19. Dnr 221-02093-1998