Stäng fönster Åsele kn, ÅSELE 1:23 ÅSELE KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Åsele kyrka ligger på kyrkberget, invid Ångermanälven. Den är byggd på de kvarstående murarna efter den kyrka, invigd 1852, som förstördes vid en brand 1934. Det är en basilika, byggd av tegel, med absidförsett kor och västtorn. Den återuppfördes av byggmästare G. S. Moberg efter Knut Nordenskjölds ritningar 1936. Taket är plåtbelagt och fasaderna vitputsade. Långhusets fönster är rundbågade och kleristoriefönstren cirkelformade. Kyrkorummet är treskeppigt.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1997. Kompletterad 2003

HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Åsele kyrka ligger i kyrkberget, invid Ångermanälven. Den är byggd på de kvarstående murarna efter den kyrka, invigd 1852, som förstördes vid en brand 1934.

Det är en basilika, byggd i tegel, med absidförsett kor och västtorn. Taket är plåtbelagt och fasaderna vitputsade. Långhusets fönster är rundbågade och kleristoriefönstren cirkelformade.

Kyrkorummet är treskeppigt, med gråvit-putsade väggar. Taket är klätt med träpanel. Golvet är av trä. Kyrkan har en fast bänkinredning.

Altartavlan är utförd av Gustaf Torham. Kyrkan genomgick en grundlig restaurering under ledning av Kjell Wretling och återinvigdes i december 1963.

KÄLLA: Hållén, Agneta, Nya svenska kyrkor III. Rapport RAÄ 1997:1. Stockholm 1998.