Stäng fönster Sorsele kn, AMMARNÄS 1:1 AMMARNÄS KYRKA

Historik
Ammarnäs är den översta byn i Vindelälvens dalgång och ligger vid Gautsträsket, ca 90 km nordväst om Sorsele. Fram till början av 1800-talet fanns det uteslutande samisk befolkning i området. Det första kapellet uppfördes på 1670-talet i Gillesnuole, drygt tre mil nedströms Ammarnäs. Där firades gudstjänst två gånger per år under sommar-halvåret. Antalet nybyggare ökade dock stadigt i de lägre renbeteslanden, vilket tvingade samerna att förlägga sina sommarvisten högre upp i fjällen. Därför upplevdes avståndet till Gillesnuole för långt, vilket ledde till att man byggde ett nytt kapell i Ammarnäs (1858) medan en stor kyrka uppfördes i Sorsele (1859–60). Kapellet i Gillesnuole såldes och flyttades så småningom. I Ammarnäs växte befolkningen med inflyttade nybyggare. Kapellet, där gudstjänst firades fem gånger om året, upplevdes för trångt och kallt. Det ersattes därför med en ny kyrka 1912 och en prästtjänst inrättades i Ammarnäs.