Stäng fönster Kiruna kn, BOLAGET 11:1 KIRUNA STADSHUS

Historik
Kiruna stadshus, ritat av Artur von Schmalensee, är ett enastående exempel på 1960-talets offentliga byggande. Det har en unik geografisk placering, ett tidstypiskt uttryck med enkla former och storskalighet och en väl avvägd asymmetri både exteriört och interiört. Tydliga kvalitéer är gedigen hantverksskicklighet och användandet av traditionella naturmaterial tillsammans med obehandlad betong.
Kiruna stadshus byggdes vid en tid som präglades av framtidstro och självtillit. Huset blev ett påkostad bygge i en blomstrande stad, i ett blomstrande land och kan därför ses som en exponent för Sveriges högkonjunktur. Stadshuset har sedan tillkomsten fungerat som en nyckelbyggnad för Kirunas invånare. Arkitektens intention var att genom den fysiska strukturen uppmuntra ett demokratiskt förhållningssätt mellan tjänstemän och allmänhet. Byggnaden omtalas ofta som "Kirunas vardagsrum" och på det stora inomhustorget har många viktiga sammankomster, inte minst stormötena under gruvstrejken 1969, ägt rum.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Norrbottens län, 2001-11-30, Dnr 221-1666-91

TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING -Stadshuset stod klart på våren 1963, arkitekt var Artur von Schmalensee. Sedan det nya stadshuset uppförts i Kiruna flyttades Jukkasjärvis tingslag tingen dit. Huset användes som tingshus fram till 1995. Vid inventeringstillfället fungerade byggnaden som kommunhus.

År 1964 fick byggnaden Salinpriset som Sveriges vackraste offentliga byggnad av Svenska Arkitekters Förening. Tornet är uppfört av gjutjärn. Skulpturerna är ett verk av professor Bror Marklund.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-08-12