Stäng fönster Tranås kn, LINDERÅS 10:1 LINDERÅS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Byggd 1793 som ersättning för den medeltida, på 1600-talet kraftigt om- och tillbyggda kyrkan. Byggmästare Casper Seurling följde en ÖIÄ-ritning från 1783 av Thure Wennberg. Exteriören med sitt välproportionerade huvförsedda torn är välbevarad medan interiören genomgått smärre förändringar. På kyrkogården ett gravkor, uppfört 1778 för släkten Bogeman.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum, långt i förhållande till bredden, med rakslutet kor och sakristia och förrum i öster, torn i väster. Ingångar i väster och mitt på sydfasaden. En första ritning ca 1780 visar korsplan, vilken frångicks på grund av dåliga grundförhållanden, eventuellt en förklaring till kyrkans proportioner. Byggd i sten, spritputs med slätputs i hörn- och fönsteromfattningar. Tak och tornhuv plåttäckta.

EXTERIÖR - Den långsträckta salkyrkan med fyra rundbågiga fönster och ett mindre över sydportalen balanseras väl av det kraftiga tornet, prytt av fyrsidigt tornur i rundade kupor. En smäcker lanternin kröner huven. Västingången inramas av rustik, som omsluter även fönstret. Rustik förekommer även runt sydportalen och som hörnkedjor. Östfasaden pryds av runda fönster som ger ljus åt en läktare över sakristian.

INTERIÖR - Gråmålat trävalv med grå taklist, gulvita väggar. Ovanlig lösning med läktare över sakristian bakom altaret, med trappa från förrummet. Altartavlan, "Kristi törnekröning", utfördes 1844 av Kilian Zoll, en fri kopia efter Pehr Hörberg. Den rikt utformade omfattningen ritades samtidigt av Carl Gustaf Blom Carlsson, ÖIÄ. Altarringen i panel med ovala fält och östläktaren i samma utförande är liksom övrig inredning målade i pärlgrått med guldlister, en färgställning som dokumenterats i inventeringen 1828. Den ursprungliga färgsättningen var enligt kontrakt 1795 ljusblått och vitt med förgyllda listverk. Altaret var då endast ett enkelt träbord. Predikstolen är ett förnämligt arbete av Carl Fredrik Beurling i Norrköping, efter ritning av Carl Fredrik Sundvall, ÖIÄ 1795, med fyrkantigt ljudtak och bakstycke bemålat med draperi i brunt och rött. Orgelfasad efter ritning 1862 av A R Pettersson, orgelverk från 1864, byggt av Erik Nordström (tidigare orgel från 1754). Läktaren, likt den östra, är underbyggd till fullt djup. Bänkar med spegelfält marmorerade i grått och blått, i övrigt gulgrå. Klart glas i alla fönster. Fernissat furugolv.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993