Stäng fönster Lycksele kn, ÖRTRÄSK 45:1 ÖRTRÄSK KYRKA

Historik
Örträsk by ligger i kuperat skogs- och jordbrukslandskap omkring sjön Örträsket i Lappland, cirka 55 km sydost om centralorten Lycksele och 100 km nordväst om Umeå. Namnet Örträsk är taget efter sjön och ”ör” och betyder grovt grus eller sten. Byn är den äldsta i Lycksele lappmark och fick sitt första nybygge år 1678, bara några år efter Lappmarksplakatets införande. Då kom nybyggaren Johan Philipsson Hilduinen med familj vandrande från Kuusamo i Finland och upptog ett nybygge/lappskatteland där Örträsk hembygdsområde numera ligger. Han betraktas som grundare av Örträsk och stamfader för en stor del av befolkningen i södra Lappland. Att kyrkbygget dröjde här jämfört med i byarna Dorotea, Fredrika och Vilhelmina, berodde på att örträskbönderna länge krävde att få utbryta sig helt ur Lycksele församling för att slippa betala kyrkoskatt till moderförsamlingen. Man fick dock även efter kyrkans uppförande fortsätta som kapellag till 1887, då man kunde bilda egen församling. Vid mitten av 1800-talet fanns i Örträsk kyrkby 438 invånare vilket kan jämföras med cirka 600 personer samma år i Lycksele. Örträsk blev dock aldrig stort. Som självständig socken och kommun har den tillhört landets allra minsta med som mest 1200 invånare under perioden 1920–1960. Sedan 1995 tillhör Örträsk återigen Lycksele församling.

Kyrkan är uppförd i nyklassicistisk stil 1849, efter ritningar av arkitekt Axel Almfeldt som var knuten till Överintendentsämbetet i Stockholm. Han hade tidigare gjort ritningar till kyrkorna i Sävar (nedbrunnen 1932) och Vilhelmina. Byggmästare i både Vilhelmina och Örträsk var Erik Jonsson från Rissjön, Åsele socken. Erik Jonsson byggde även Gideå kyrka i Norra Ångermanland, invigd år 1850. Hans far var storsmeden och kyrkobyggmästaren Jonas (Jon) Mattsson från Lajksjön, Dorotea, som uppförde Dorotea kyrka 1799 och Fjällsjö kyrka 1818.