Stäng fönster Olofström kn, KYRKHULT 3:1 KYRKHULTS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 – KYRKHULT

FÖRSAMLINGSHISTORIK – Utbruten ur Jämshög 1865.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger nära vägkors centralt i bebyggelsen. Läget är något avskilt och högt och ca 150 m väster om den lilla sjön Togylet. Prästgården är belägen 450 m sydväst om kyrkan, i motsatta änden av samhället. Kyrkhult ligger i nordvästra Blekinge och gränsar till Småland och Skåne. Socknen består främst av kuperad sjörik skogsbygd med inslag av småskalig odlingsmark.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Kyrkan uppfördes efter arkitekten Frans Gustaf Abraham Dahls ritningar och invigdes 1865. Den murade kyrkan består av ett treskeppigt långhus med torn i väster samt femsidigt korutsprång i öster. Byggnadsmaterialet är gråsten med tegel i dörr- och fönsteromfattningar.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - De vitputsade fasaderna uppbryts av stora rundbågsfönster. Korutsprånget har en rad, högt sittande, små fönster, inspirerad av romanskt kolonnettgalleri. Långhuset täcks av ett sadeltak. Tornet har rundbågiga, tudelade ljudgluggar, romanskt formspråk och avslutas med sidogavlar och kort spira. Ingång sker från tornets västsida, sidoingångar finns på mitt på norra och södra långsidan, markerade med gavelfrontoner. Smala träpelare indelar kyrkorummet i tre skepp. Sidoskeppen täcks av plana trätak, medan det bredare och högre mittskeppet har ett träpanelat tredingstak. En triumfbåge markerar öppningen till korabsiden, där sakristian är inrymd bakom altarskranket. Mittskeppets apostla- och profetbilder är utförda av artisten Magnus (Måns) Jönsson 1865. Kyrkan restaurerades 1930 efter förslag av arkitekten M. Wernstedt.