Stäng fönster Gotland kn, GANTHEM KYRKOGÅRDEN 1:1 GANTHEMS KYRKA

Historik
Ganthem kyrka är – med undantag av sakristian – i sin helhet uppförd under medeltiden. Kyrkans äldsta delar är koret och absiden, vilka kom till vid en byggnadsetapp i slutet av 1100-talet. Långhuset byggdes i början av det följande århundradet. Samtidigt påbörjades det i jämförelse med andra kyrkor av motsvarande storlek ovanligt höga tornet. Tornbygget anses ha fullbordats först omkring mitten av 1200-talet.

Av utvändiga förändringar sedan byggnadstiden kan nämnas att ett nytt fönster togs upp i absiden i början av 1800-talet (tillmurat 1966-67), att ett rosettfönster togs upp ovanför västportalen 1882 (tillmurat 1966-67) och att fönstren i koret och långhuset förstorades vid samma tillfälle, samt att en sakristia byggdes 1930.