Stäng fönster Orust kn, PRÄSTBACKA 3:1 RÖRA KYRKA

FÖRSAMLING 1995: RÖRA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är belägen nära en korsning och är omgiven av byn Prästbackas marker. Öster om kyrkan ligger två fastigheter. Tomten är plan och ansluter direkt till åkermarken samt till vägen söderut mot Tegneby sn. Landskapet består av öppen odlingsmark i sprickdalarna som omges av kuperade skogsmarker. Röra ligger på Orust, 27 km sydväst om Uddevalla.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Medeltidskyrka sannolikt av trä, med i övrigt okänd utformning.

II: Den äldsta stenkyrkan uppfördes 1635. Ett torn av trä fanns i väster (enligt uppgift förnyat 1775). Riven i samband med att ny kyrka uppfördes, troligen på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - III: Den nuvarande kyrkan uppfördes 1846-48 med rektangulärt långhus och tresidigt avslutat korparti (som ursprungligen innefattat en avskärmad sakristia) samt torn i väster. Ritningarna utfördes av byggmästaren Johannes Gunnarsson. Den avskrankade sakristian i öster hade ursprungligen ingång i östgaveln. En särskild sakristia i öster byggdes 1986 av Arkitektfirman Triangeln AB, Trollhättan (ej med på planen).

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Enkel, välbevarad exteriör av traditionell utformning för byggnadstiden. Västtorn med spira. Fönsteröppningarna är höga och rundbågiga. Ingång i väster via tornets bottenplan, som fungerar som vapenhus. Ytterligare en ingång för menigheten återfinns i mittpartiet av södra långmuren. Välbevarad nyklassicistisk interiör. Altaranordningen, läktaren och orgeln är något senare (men i nyklassicistisk stil). Kyrkorummet täcks av ett flackt trätunnvalv, som i sin nuvarande form härrör från en invändig restaurering 1964, efter förslag av arkitekt Kaj Christensen. Altartavlan är från 1846. Den klassicistiskt utformade ramverket med krucifix som central friskulptur är verk från 1885 av Carl Johan Dyfverman. Den i bruk varande predikstolen snidades under kyrkans byggnadstid. Bänkinredningen är sluten och delvis från 1846, senare ombyggd. Läktaren i väster med emblem i nyklassicism byggdes 1883.