Stäng fönster Stockholm kn, STÅNGKUSKEN 1 OLAUS PETRI KYRKA

Historik
Oscars församling hade sedan 1942 sökt efter en tomt för en kyrka på Gärdet. Området kring Tessinparken, planlagt 1931, hade fått en bostadsbebyggelse med hög exploatering. Den tomt som till slut blev aktuell var enligt stadsplanen avsedd för bostäder. Peter Celsing fick 1954 uppdraget av församlingen att förhandla med Kungliga Byggnadsstyrelsen rörande tomtens storlek och dess utnyttjande för församlingsbyggnader.

Församlingens ursprungliga idé, att bygga en fristående kyrka med församlingslokaler, fick bl a på grund av stadsplanen ändras till en byggnad som även innehöll 33 bostadslägenheter, kontorslokaler, barnavådscentral, barndaghem och garage. Enligt kyrkoherde Johan Hoff, kyrkorådets ordförande på 1950-talet, var församlingens strävan att få ”ett gudstjänstrum med starkt sakral karaktär som, även om det fått en mycket modern utformning, skall kunna stämma sinnet till andakt, helg och högtid”. Peter Celsing ville, enligt Hoff, skapa ett kyrkorum, som skulle kunna möta den andaktssökande nutidsmänniskan så att hon förnam, att ”här är helig plats och här bor förvisso Gud” (ur Hoffs presentation av kyrkan inför invigningen, SSM).