Stäng fönster Sollefteå kn, GÅLSJÖ 1:3 GÅLSJÖ BRUK

Historik
Gålsjö bruk anlades vid 1700-talets början. Driften lades ned 1872. På 1950- och 1960-talen skänktes byggnaderna och den omgivande marken till Härnösands stiftsråd. Efter en omfattande restaurering användes bruket för frilufts-, idrotts- och konferensändamål samt som gästhem.
Bruksanläggningen består av en herrgård med flygel, på andra sidan Gålån sex bostadshus längs en bruksgata, i fonden av gatan en prästgård samt ett par ekonomibyggnader. Herrgårdsbyggnaden är uppförd av timmer i en våning med inredd vindsvåning under plåttäckt mansardtak. Fasaderna är klädda med liggande panel. Huset uppfördes 1776 och ersatte en på 1760-talet nedbrunnen huvudbyggnad från 1730-talet. Flygeln är av trä i en våning med vindsvåning under sadeltak. Strax väster om herrgården ligger två stora, timrade härbren från 1700-talets början, nu inredda som gästrum, samt ett åttkantigt panelklätt lusthus.
De envåniga bostadshusen vid gatan samt prästgården är uppförda av timmer och klädda med rödmålad locklistpanel under sadeltak av bräder. Samtliga bostadshus fanns 1779 och torde härröra från 1730-talet. Prästgården var bostad åt kapellpredikanten. Det år 1774 uppförda brukskapellet brann ned 1971.