Stäng fönster Karlstad kn, GÄDDAN 12 PIHLGRENSGÅRDEN

Historik
Pihlgrensgårdens huvudbyggnad är uppförd av timmer under 1700-talets Senare del. Sitt nuvarande utseende fick den 1840 då en övervåning påbyggdes och fasaden fick sin strama empirekaraktär med numera gulmålad lockpanel under skiffertak. Husets elva rum och kök disponerades enligt samtidens borgerliga boendemönster, med sällskapsutrymmena förlagda till den representativa övervåningen.
Den s.k. gårdsflygeln av timmer i två plan är av äldre datum men flyttades till sin nuvarande plats 1891 då Mariebergsgatan, nuvarande Pihlgrensgatan, utlades i tomtgränsen till den angränsande Flachska gården. Den fick då sin nuvarande karakteristiska, varierande och fantasifulla panel och sirliga snickerier.
Pihlgrensgården bildar tillsammans med Landshövdingegården, Doktorsgården, Flachska gården och Grevgården en sällsynt välbevarad helhet och utgör det enda kvarvarande sammanhängande stadspartiet från tiden före den stora stadsbranden 1865. Alla gårdarna är tidstrogna exponenter för den äldre svenska trästadens mer påkostade panelhus och utgör ett mellanting mellan borgargårdarnas karaktärsbyggnader och de landeriliknande huvudbyggnader som uppfördes i den dåvarande stadskärnans utkanter.