Stäng fönster Karlstad kn, ALSTRUM 3:1 ALSTERS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - ALSTER

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger på ett impediment i odlingsbygd på Vänerslätten öster om Karlstad ovanför Alstersälven, som förbinder sjöarna Alstern och Gapern. Norr om kyrkan ligger Alsters herrgård. Alsters nuvarande 1600-talskyrka föregicks av en medeltida träkyrka cirka 300 m österut på prästgårdens ägor. Platsen markeras med en minnessten.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: belägen på annan plats (ALSTERS KYRKPLATS). Medeltida träkyrka, av i övrigt okänd utformning. Uppförd före 1380 och tillbyggd 1643 med en korsarm. Riven 1701 i samband med att ny kyrka stod färdig på annan plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den befintliga timmerkyrkan, uppförd 1693-95 med Anders Rank från Filipstad som byggmästare, har korsformad plan, avdelat vapenhus i väster samt sakristia inrymd bakom altaret i öster. Kyrkan uppfördes i stort sett i befintlig form; de södra och norra korsarmarna har dock senare avkortats (nedan). Olof Kolthoff lät vid 1700-talets mitt uppföra ett murat gravkor i öster för sig och sin familj.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Den timrade kyrkans exteriör är spånklädd och rödmålad, sadeltaken valmade över gavlarna; centraltorn över korsmitten. Ingång i väster samt via utbyggt vindfång i den södra korsarmsgaveln. Kyrkorummet är i sin nuvarande form till stora delar präglat av den ombyggnad och restaurering som Bror Almqvist utförde 1914-15: förutom att korsarmarna i mer än sin halva utsträckning revs, kläddes väggarna med panel, ny bänkinredning installerades och kyrkorummet målades om. Ursprungliga inventarier som predikstolen, från 1662, respektive altaruppsatsen från 1643 (tillbyggd och ommålad 1712) är dock bevarade. Omkring år 1952 utfördes en ny restaurering med Einar Lundberg som arkitekt, varvid kyrkorummet målades om i blå och gröna färgtoner. Utvändigt kläddes torntaket med kopparplåt. Den senaste större restaureringen utfördes 1976 av arkitekt Lars-Erik Havstad. Två av fönstren i norra sidoskeppet sattes igen. Golv, tak, bänkar och väggar slipades ner och målades om i en enhetligt ljus grå kulör. Altarskranket och kyrkbänkarna målades om och predikstolens gamla färger togs fram och konserverades.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1994 / Forskningsprojektet Sockenkyrkorna. Kulturarv och bebyggelsehistoria 2001; rev. 2003.