Stäng fönster Borlänge kn, NORR ROMME 17:6 M.FL. ROMMEHEDS MILITÄRLÄGER

Historik
Tuna hed på Rommes utmark föreslogs som övningsplats första gången 1736. Det dröjde dock fram till 1797 innan man definitivt bestämde sig för denna plats. Samma år köpte officerskåren in en del av det hemman som gränsade till platsen. Här fanns redan ett par byggnader, som troligen utgör stommen i den sk Salongsgården. Byggnaderna kompletterades 1798 med en officerssalong i förgrunden och ytterligare två flyglar. Markförvärven fortsatte fram till 1906. Byggnadsverksamheten var intensiv under 1800-talets andra hälft. De flesta bevarade byggnaderna är från denna tid. Före 1860 fanns inga logement för soldaterna. De anställda bodde i tält under mötena och beväringarna inhystes i kringliggande gårdar.

Salongsgården fick ett enhetligt utseende vid sekelskiftet 1900. Samtidigt som arbetet med Salongsgården var avslutat ändrades den svenska militärpolitiken. 1901 års försvarsordning innebar att de indelta infanteriregementena skulle förflyttas från de gamla lägerplatserna in till städerna. 1909 stod nya kaserner i Falun färdiga att ta emot regementet. Några byggnader flyttades till Falun och resten var på väg att rivas 1912. Istället bestämdes det dock att vinterutbildningen skulle förläggas till Rommehed. Byggnaderna vinterbonades därför 1915. Endast ett fåtal nya byggnader har tillkommit under 1900-talet. Den militära verksamheten är nu avslutad.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen Kopparbergs län, 1991-02-01. Dnr 221-3707-89